Registrar

Den som är ny kring att köpa domännamn har en del att läsa på. Det är idag betydligt enklare att både köpa och administrera domäner än vad det var tidigare (det är dessutom idag betydligt billigare än förut!), men det finns många saker som inte är direkt solklara. Därför är här en kortare förteckning med frågor och svar, samt viktiga saker att tänka på.

Vad är en registrar?

En registrar är en privat aktör som säljer domännamn i rollen som återförsäljare åt den aktör, privat eller offentlig, som administrerar och sköter driften av en toppdomän. I Sverige finns idag över 100 privata företag som säljer .nu, .se, .com och andra toppdomäner.

Vad kostar ett domännamn?

Det råder fri prissättning på domännamn. Emellertid debiterar respektive administrator en avgift per domännamn, varför det kan sägas finnas en lägsta möjliga prisnivå för registrarer. Vissa toppdomäner är generellt dyrare än andra. Mer exotiska toppdomäner kan ta mycket betalt medan de allra vanligaste toppdomänerna också är de billigaste. För domäner under .se och .nu är prislappen i genomsnitt strax över 100 kr (exklusive moms) per namn och år.

Svenska tecken i domän

Namn med lokala tecken, såsom våra svenska bokstäver å, ä och ö, kallas för IDN-domäner. Under .se har det faktiskt varit möjligt att registrera sådana domäner ända sedan 2003. Alla registrarer erbjuder dig att köpa .se-domäner med svenska tecken. Överlag finns stöd för visning av webbplatser med svenska IDN-domäner, men det kan vara klokt att komplettera med ett så kallat translittererat namn, som motsvarar IDN-domänen fast utan eventuellt å, ä och ö.

Min nya domän syns inte?

Det tar upp till 48 timmar för ett domännamn att fungera fullt ut efter slutfört köp. Att den inte fungerar direkt beror på att det tar tid för informationen om namnet att spridas över alla de hubbar och noder som utgör själva internet. Det går i praktiken inte att skynda på aktiveringen på något sätt.

Whois och ägare

När du beställer ett domännamn hos en registrar får du fylla i dina person- eller företagsuppgifter. Du kommer sedan att stå som ägare till domännamnet med dessa uppgifter. Tidigare fanns exempel på mindre nogräknade företag som registrerade kundernas domännamn i eget namn, men dessa aktörer är numera effektivt bortgallrade. För att se vem som äger en domännamn kan du använda dig av så kallade "whois"-tjänster. För att undersöka ägarförhållandet kring en .se-domän kan du till exempel använda Internetstiftelsens verktyg